SSBA 30 år - Jubileumsskrift

Framsidan

Förord

1976-80

1980-84

1984-88

1988-92

1992-94

1994-98

1998-02

2002-06

Framtiden

 

SSBA web

Förord

Med syfte att anordna ett internationellt forum för bildanalys och mönsterigenkänning hölls hösten 1973 The First International Joint Conference on Pattern Recognition i Washington, D.C. Konferensens initiativtagare var King Sun Fu, Azriel Rosenfeld, Herbert Freeman m.fl. välrenommerade forskare inom vårt område. I samband med konferensen bildades en internationell konferenskommitté där bl.a. Torleiv Orhaug ingick. Nästa konferens (The Second...) anordnades i Köpenhamn 1974. Där beslutades att i fortsättningen anordna konferensen vartannat år.

Under tredje konferensen i San Diego 1976 grundades International Association for Pattern Recognition (IAPR). Det fanns redan från början en önskan att öka intresset för ämnesområdet genom att bilda nationella organisationer. I avsikt att undersöka intresset för bildandet av en svensk förening i bildanalys och mönsterigenkänning skrev Torleiv ett kallelsebrev till intressenter inom ämnesområdet till ett konstituerande sammanträde torsdag 17 juni 1976 klockan 10:00 på FOA i Stockholm.

Möten vid sällskapets bildande ägde rum hos Torleiv Orhaug på hans tjänsterum på FOA, som då var beläget i en gammal regementsbyggnad på Östermalm. Exakt vilka personer som deltog i början är svårt att rekonstruera, men det sägs att Torleivs "högra hand", Ingvar Åkersten, alltid var med. Andra personer som var med vid grundandet är Per-Erik Danielsson, Nils Åslund och Jan-Olof Eklund. Dessutom troligen Björn Stenkvist.

Vid tillkomsten så framstod Remote Sensing som kanske den allra viktigaste tillämpningen, inte minst för Torleiv. Landsat hade då nyligen kommit i bruk och mycket stora förhoppningar fästes vid satelliternas förmåga att hjälpa mänskligheten med just remote sensing. Detta område har tappat mark inom SSAB sedan dess och det ter sig som att medicinska tillämpningar har vunnit mark.

Föreningen namngavs Svenska Sällskapet för Automatiserad Bildanalys, vilket lät sig förkortas som SSAB. En anekdot genom åren har varit de fördelar detta skulle ha när styrelsen behövde beställa bord på något av stadens vattenhål. Styrelsen för Svenskt Stål AB kunde säkert räkna med fönsterbord! Denna fördel till trots så har en namn- eller akronymändring för sällskapet diskuterats i flera omgångar, eftersom det blev besvärande att t.ex. diskutera företagsmedlemskap i SSAB, om förkortningen tolkas fel. Svenskt Stål AB är en sammanslagning av flera tidigare stålbolag. Sammanslagningen skedde dock inte förrän 1979, dvs några år efter vårt SSABs grundande. Men årsmötet 2003 beslutade enligt Svenska språknämndens förslag att byta akronym till SSBA för att undvika missförstånd.

Denna jubileumsskrift sammanfattar de åtta ordförandeperioder som har passerat. Vi har samlat material såsom styrelsesammansättningar, viktiga händelser, anekdoter och ordförandens reflektioner. Jag hoppas att det pussel som har lagts ger er en rättvisande bild --- om än inte komplett --- av sällskapets 30 år.

Sammanfattningsvis: Vi är idag stolta över hur vårt sällskap har utvecklats, men vi är ännu inte nöjda. Låt dessa år vara de 30 första i en lång era av bildanalytikers samexisterande framtid.

Ingela Nyström

This file was last modified 2015-06-04
Redaktör: Ingela Nyström